🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лондон чака Олимпийските игри 2012

Британската столица отбеляза наближаването на летните олимпийски игри с церемония и показа новите златни медали

Олимпийският стадион от "птичи поглед".    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След една година на днешния ден ще бъдат открити Олимпийските игри в Лондон. По този случай днес се състоя специална церемония в столицата на Великобритания, на която бяха показани новите спортни съоръжения и златните медали, които ще бъдат връчени на 700-те най-добри спортисти в 36-те дисциплини.

Върху терена на стадиона, на който ще се състоят по-голямата част от спортните събития, бе изрисувана цифрата 1, в знак на едната година, която остава до откриването на Олимпийските игри. Стадионът е с капацитет 80 хиляди души и за построяването му са били похарчени 537 млн. паунда. Очаква се след края на летните игри догодина той да бъде наследен от лондонския футболен клуб "Уест Хам", който е базиран в същия квартал.

В плувния център пък се състоя демонстрация по водни скокове и синхронно плуване пред публика от няколкостотин избрани гости. Капацитетът на залата е 17500 места, но след приключването на игрите той ще бъде редуциран до едва 2500. Модерната сграда е струвала 303 млн. паунда.

Най-голямо внимание обаче бе обърнато на медалите. Те са най-тежките в историята на летните игри, като със своите 400 грама са почти два пъти по-солидни от предишните най-тежки – тези от Барселона '92. Рекордьорът при зимните олимпийски игри, където медалите по традиция са по-тежки, е миналогодишното издание, състояло се във Ванкувър. Тогава позлатените дискове са тежали над половин килограм!

От лицевата страна на медалите за Лондон 2012 е гравирана геометрична форма, която според дизайнера Дейвид Уоткинс, предава енергията на града. На гърба е изобразена гръцката богиня на победата Нике на фона на стадион "Панатинайкос". Диаметърът на медалите е 8.5 см, а дебелината – 7мм.

Любопитен факт е, че златните медали всъщност далеч не са златни. В тях се съдържа едва 1% злато, като останалото е сплав между сребро и мед. Което, разбира се, въобще не ги прави по-малко ценни.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    trezven avatar :-P
    Трезвен
    • - 1
    • + 4

    Новите златни медали са по-хубави от дебелите гевреци дето ги раздаваха в Пекин. http://www.ibiblio.org/chinesehistory/contents/07spe/specrep02img/med03.jpg

    Нередност?
  • 2
    pr0gi avatar :-|
    drunmrun
    • + 1

    така като я гледам тази геометрична форма по скоро ми прилича на хаос

    Нередност?
  • 3
    yul avatar :-|
    yulo

    Е,може и на тези медали отзад с малки букви да пише ,,made in china,, :)))

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал