🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мултимедиа: Олимпиадите - между успеха и провала

Една олимпиада може да съживи икономически цели държави, но може и да се окаже истинска финансова катастрофа. Вижте защо

Компютърно изображение на Олимпийския стадион в Лондон.
Компютърно изображение на Олимпийския стадион в Лондон.
Компютърно изображение на Олимпийския стадион в Лондон.    ©  Ho
Компютърно изображение на Олимпийския стадион в Лондон.    ©  Ho
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До най-голямото спортно събитие на годината - Олимпийските игри в Лондон - остават близо шест месеца. Милиони хора по света ще наблюдават състезанията в британската столица. Те ще станат свидетели на спортни триумфи и подобрени рекорди.

Встрани от битката за медали обаче ще тече и друга надпревара - за изплащане на направените инвестиции от организаторите. Ефектът от една олимпиада не се измерва само с финансови резултати, но включва и бъдещите ползи (или проблеми) за града организатор, както и цялостната промяна в начина на живот на хората, пише CNBC.com. 

Една олимпиада може да съживи икономически цели региони и държави, да вдъхнови младите да спортуват и да донесе солидна печалба на организаторите. Барселона е добър пример за това.

Олимпиадите обаче невинаги са гаранция за просперитет. В историята на игрите има случаи, когато завишените разходи по организацията и лошо планиране са довеждали почти до фалит градовете организатори или цели държави. Достатъчно е да погледнем какво се случи с Гърция, след като столицата Атина бе домакин на олимпиадата през 2004 г.

При спечелването на домакинството през 2005 г. Лондон се надяваше, че олимпийските игри ще формират ново поколение спортисти в страната и ще спомогнат за развитието на зоната Източен Лондон без от това да пострадат публичните финанси. Министър-председател Дейвид Камерън заяви на пресконференция неотдавна, че очаква игрите да генерират най-малко 1 млрд. долара приход за британския бизнес.

До момента шест от осемте олимпийските съоръжения са гарантирали своето бъдеще, но все още остават неясни перспективите за олимпийския стадион, който струва около 760 милиона щатски долара. Същото се отнася и за сградата на Олимпийския пресцентър, който ще обслужва стотиците журналисти, отразяващи надпреварата.

Дали игрите ще успеят да вкарат младите хора в спортните зали, не е ясно. Председателят на Британския олимпийски комитет Колин Мойнихан наскоро заяви пред "Обзървър", че след като Обединеното кралство е спечелило домакинството, политиците не са спазили обещанията за разработване на цялостна национална стратегия в спорта. И, ако не стане чудо в последната минута, положителният ефект от игрите върху младите във Великобритания ще е скромен. 

Що се отнася до цената на игрите, по всичко изглежда, че Лондон ще надхвърли бюджета от 14.3 млрд. долара (9.3 млрд. паунда), заради повишените мерки за сигурност и оскъпени транспортни услуги. Дали ще бъде успех или провал Олимпиадата в Лондон - ще покаже времето. Но британската столица все още има известно време, за да се поучи от горчивия опит на други градове домакини.

Вижте досегашните успехи и провали в историята на олимпийските игри.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    motochristo avatar :-P
    motochristo
    • + 3

    Ех, Гърция, ех Италия...

    Нередност?
  • 2
    hellwitch avatar :-|
    hellwitch
    • + 4

    За Мюнхен 72 не мога да кажа какви са финансовите параметри.
    Обаче олимпийския парк със стадионите и басейните се използват и до днес. Предполагам, че са се изплатили отдавна.

    Нередност?
  • 3
    pavel_yan avatar :-|
    Павел
    • + 5

    Има и една страна на Олимписките игри, която не се споменава в статията, а не е маловажна. Откакто има модерни игри има около 2 млн души насилсвено изселени заради проектите за Олимпийски игри. Някой път това става и чрез огромно в случая на Солт Лейк Сити почти двойно покачване на цените на имотите и наемите, което води до колосални промени в социалните структури на градовете домакини.

    В Барселона развитието на олимпийските зони са част от по-голяма стратегия за града и изключително добрата школа по урбанизъм и градско развитие, която започва процеса по реконструкция на Барселона много преди те да станат домакини на игрите. Домакинството е просто парче от пъзела на градската политика. Тогава не случват и резки скокове в цените на имотите както и разчистване на жилищни зони или заграбване на земя. Но не такива са случаите в много други места.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал