Почти всички от общо 15-те спортни обекти за зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 година ще бъдат готови до края на настоящата година, съобщиха от организационния комитет.

Ще бъде завършено строителството на центъра, където ще се провеждат състезанията в алпийските ски в курорта Уистлър. Там ще се състоят стартовете в бобслея, ски-скока и биатлона.

Готови ще бъдат ледената площадка "Дженерал Моторс Плейс", където ще се играят хокейните мачове, пързалката "Гастингс-Парк", където ще е фигурното пързаляне и шорттрека и центърът "Сайпрес-Маунтин", където ще са северните дисциплини.

Строителството на всички обекти върви по план и в рамките на бюджета, който е 580 милиона канадски долара. Тази седмица организационния комитет одобри бизнес-плана на олимпийските игри, който ще бъде представен на правителството на Канада.

Бюджетът е осигурен от страната и към него са прибавени 110 милиона канадски долара, отпуснати от федералните и провинциалните правителства.

Последният доклад, който обхваща периода 1 ноември 2006 до 31 януари 2007 година, показва че организационния комитет ще има приходи от около 35.2 милиона канадски долара от рекламни права, от Международния олимпийски комитет и от други източници.

Разходите ще са около 28.4 милиона долара. Преди известно време беше обявено, че разходите около организацията ще струва около 1.06 милиарда евро. Сумата ще бъде покрита от спонсори, телевизионни права, билети и продажба на сувенири.

Тази цифра не включва 580 милиона канадски долара, необходими за строителството на спортните обекти. Зимните олимпийски игри ще се проведат във Ванкувър от 12 до 28 февруари 2010 година, а параолимпийските от 12 до 21 март същата година.